voorlichter, bemiddelaar

Het is 2004, ik ben 21 jaar, studeer journalistiek in Zwolle en werk in de horeca en de zorg om mijn studentenkamer en studie te kunnen betalen. Ik zie mezelf als gewone student met een onzichtbare beperking. Met wat extra energie en assertiviteit kan ik prima functioneren. Op een dinsdag ergens in januari 2005 zit ik op een bankje op het station en blijk ik de buurman die naast me zit niet meer te verstaan. Ik realiseer me dat ik helemaal niks meer hoor. Ik ben plotsdoof geworden.

Confrontaties zijn aan de orde van de dag, terwijl ik elke dag mijn favoriete liedje opzet in de hoop dat ik er iets van kan volgen. Ondertussen ga ik gewoon naar school en maak mijn tentamens zonder colleges te volgen . De dagen verstrijken en een paar maanden verder blijkt opeens dat ik het liedje kan horen. Ik weet in mijn hoofd exact hoe het nummer gaat waardoor ik opeens dankzij de combinatie van herinneren en horen weer muziek kon horen. Mijn gehoor was weer een beetje teruggekrabbeld.

Na audiologisch onderzoek heb ik weer een gehoorapparaataanpassing en weer net als vroeger soloapparatuur. Het was heel prettig dat ik weer enigszins met de buitenwereld kon communiceren, maar veel uitkomst gaf de soloapparatuur niet. Groepsgesprekken ving de apparatuur niet op, er was veel storing en bij één-op-één communicatie was het meerl mijn kunst van het spraak-verstaan dat het volgen van een gesprek mogelijk maakte dan die soloapparatuur. Juist in groepsverband wil je kunnen participeren.

Guido Goedhart was de naam van de man die ik getipt kreeg van een re-integratieconsulent. Ik vond zijn naam al meteen heel prettig en betrouwbaar en was heel benieuwd naar de hoop die hij kon bieden. Ik kwam op intakegesprek en hoorde wat er mogelijk was. Ik zou de hele klas kunnen volgen door niet te werken met één soloapparatuur, maar met een blitse koffer waarop 10 microfoontjes werden aangesloten terwijl ik maar 1 kastje nodig zou hebben om iedereen te verstaan. Ik heb zelden iemand met zoveel plezier en zorgzaamheid aan het werk gezien. Ik kreeg een handleiding op maat geschreven, zodat ik als leek en a-technisch meisje, stap voor stap begreep hoe het systeem werkte en waar ik naar moest kijken als iets niet werkte zoals het hoorde.
Inmiddels ben ik afgestudeerd heb ik een baan en gebruik ik PlanPlan`s koffer dagelijks in mijn werk en privéleven. Het is fantastisch dat ik zelf kan bepalen wie ik hoor, door via de afstandsbediening mensen aan of uit te schakelen je hoorrichting te bepalen. Ik ben vooral ook heel blij dat de techniek van PlanPlan ook de telefoons op mijn werkplek versterking biedt, zodat ook een telefoongesprek tot de mogelijkheden behoort. Als ik technische problemen heb met de apparatuur, dan is een telefoontje of mailtje genoeg en er wordt een afspraak gemaakt. Het prettige aan adviesbureau PlanPlan is niet alleen de hulpmiddelen die ze leveren, maar ook de betrokkenheid dat in het hart van het bedrijf besloten ligt.

reactie