maatschappelijk werkster

maatschappelijk werkster 2

Ontspannen in gesprek

Wat zou het héérlijk zijn om met mijn ogen dicht een ander mens te kunnen verstaan! Wat zou het zalig zijn om niet op elke geluidsprikkel te hoeven reageren. Dat ik niet meer bij elk geluid op scherp sta en me afvraag: “Wat hoor ik? Is het voor mij? Moet ik er iets mee?” Wat zou het fijn zijn om op een ontspannen manier gesprekken te kunnen voeren met mensen. Dat ik me niet als een idioot hoef in te spannen om de ander(en) te kunnen verstaan.

Al deze dingen zijn werkelijkheid geworden en mijn hoorproblemen zijn voor zover mogelijk opgelost door de aanpassing die ik kreeg op advies van Adviesbureau PlanPlan.

Ik ben werkzaam als maatschappelijk werker bij Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân. Mijn werk bestaat grotendeels uit gesprekken voeren met mensen. Vaak met één of twee mensen en soms ook met meerdere mensen. Het luisteren en verstaan kostte mij voorheen zo veel moeite dat ik oververmoeid raakte en mijn werk niet goed meer kon doen.

Bureau PlanPlan heeft samen met mij gekeken waar de knelpunten lagen. Daar hebben zij een plan op gemaakt. Vervolgens zijn we apparatuur gaan uittesten en uiteindelijk is alles wat er nodig was besteld en geïnstalleerd. Het duurt een poos om alles ‘eigen’ te maken en het duurt ook een poos om te wennen aan alle geluiden die ik ineens kan horen. Bijvoorbeeld de regen op het dakraam of het knisperen van het schillen van een appel. Ook de collega’s moesten wennen aan al mijn ‘toeters en bellen’. Het zijn hulpmiddelen en het heft mijn gehoorverlies niet op, maar het maakt het werken stukken aangenamer.

Nu een dik half jaar later voel ik steeds meer wat het resultaat is. Wanneer ik de apparatuur aan zet en in gesprek ga met mijn cliënt, dan voelt het net alsof ik op bed lig en nog een meter dieper in mijn bed zak. Zo ontspannen in gesprek.

september 2007

reactie